Περιβάλλον

Η περιοχή αναφοράς καλύπτει έξι Δήμους (Βόρεια Κυνουρία, Νότια Κυνουρία, Σπάρτη, Ευρώτα, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος), η οποία περιλαμβάνει ζώνες γεωργικής παραγωγής (γεωργία, αλιεία) και τομείς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, π.χ. μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, ακροπόλεις, βυθισμένη πόλη Παυλομετρίου, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά

0
0
0
0
0
0

Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα συμπληρώνει τα άλλα κέντρα που ήδη λειτουργούν από το Φορέα εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής, στον Άγιο Πέτρο, στο Άστρος και στην Καστανίτσα. Αποτελεί ένα ακόμη επισκέψιμο χώρο/ αξιοθέατο στον παραδοσιακό οικισμό του Λεωνιδίου, μαζί με τον Πύργο του Τσικαλιώτη, τον εκθεσιακό χώρο της Φάμπρικας, κτλ
113 σπάνια είδη φυτών, όπως ο Cedrus (Juniperus drupacea), από τα οποία 69 είναι ενδημικά της Πελοποννήσου, 16 είναι τοπικά ενδημικά, όπως η Viola Parnonia, σπάνια είδη πανίδας, όπως το τσακάλι (Canis aureus)

Σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας:

0
0
0
0
0
0

Πολιτιστική κληρονομιά

200 μ.χ.

Γεράκι Λακωνίας

2-3 εκατομμύρια χρόνια

Η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία – 2800 π.Χ

Μυστράς Λακωνίας

Παράλιου Άστρους

Μονεμβασιάς

π.χ. Τσακώνικη διάλεκτος

Ανθρώπινη δραστηριότητα

Η περιοχή αποτελεί για πολλούς την απόλυτη εναρμόνιση βουνού και θάλασσας και για το λόγο αυτό, αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς ξένους και Έλληνες επισκέπτες, που ζητούν μια ξεχωριστή απόδραση γεμάτες στιγμές απόλαυσης και ξεγνοιασιάς

Τα τελευταία 3+ χρόνια, μέσω της αξιοποίησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων (πεζοπορία, mtb, αναρρίχηση), έχει αναπτυχθεί μια ήπια μορφή τουρισμού, συμβατή με την παράδοση και την κουλτούρα της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημιουργία του Αναρριχητικού Πάρκου στο Λεωνίδιο και Κυπαρίσσι, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των ένδημων κατοίκων, όσο και ξένων και Ελλήνων αναρριχητών.

Με την συμβολή του Αναρριχητικού Πάρκου Μονεμβασιάς- Καβομαλιάς και του Ναυπλίου, αναμφισβήτητα η Ανατολική Πελοπόννησος θα αποτελέσει τον απόλυτο αναρριχητικό προορισμό που θα συνδυάζει βουνό, θάλασσα και φύση, δημιουργώντας μια ήπια και διατηρήσιμη μορφή ανάπτυξης με σεβασμό στην παράδοση και κουλτούρα της περιοχής.

Αναρρίχηση Λεωνίδιο

Ιστορία

Ιστορικός Χάρτης Τσακωνιά

Το Λεωνίδιο είναι η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Οι Τσάκωνες είναι απόγονοι εκδωρισθέντων Λακώνων και μιλούν την δική τους διάλεκτο, την τσακώνικη διάλεκτο (τσακώνικα), με ρίζες στην αρχαία δωρική διάλεκτο.

Η τσακώνικη διάλεκτος θεωρείται η αρχαιότερη στην Ευρώπη!

Ο κάμπος του Λεωνιδίου ονομαζόταν στην αρχαιότητα “Διονύσου κήπος”, γεγονός που συνδέει τη λατρεία του θεού Διονύσου με την καλλιέργεια της αμπέλου και τα έθιμα της περιοχής.

Ο Τσάκωνες διακρίνονται σε όλη τους την ιστορική διαδρομή για την περηφάνια και το αδούλωτο φρόνημά τους. Έχουν τις δικές τους παραδόσεις, έθιμα, τραγούδια και χορούς.

Ξεχωρίζει ο αρχαιότατος τσακώνικος χορός και ο μεγαλοπρεπής παγανιστικός χορός του που χορεύεται με το χαρακτηριστικό “σφικτό (κλειστέ)” και αυστηρό τρόπο από τους ντόπιους.

Χάρτης

Δείτε τον χάρτη του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα – Κάβου Μαλέα και ενημερωθείτε για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), τους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, σημεία ιστορικής σημασίας και τα ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.

Δείτε ή κατεβάστε το φυλλάδιο με τον χάρτη του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα – Κάβου Μαλέα, εδώ.

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο